Welke hanglamp past het beste boven mijn eettafel?

De eettafel heeft vaak meerdere functies. Het is de plek waar we samen eten, gezellig borrelen, de krant lezen en soms ook nog werken. Voor al deze momenten wil je dus de juiste verlichting hebben. Bovendien is een hanglamp ook een blikvanger die bij de stijl van het interieur moet passen. Maar welke stijlen zijn er precies? En wat is eigenlijk het juiste formaat voor een hanglamp? Hoe hoog hang je de lamp boven de tafel? Genoeg stof tot nadenken dus. Wij geven je daarom graag wat tips die je kunt gebruiken bij het uitkiezen én het ophangen van jouw hanglamp.

 

Bedenk welk type verlichting je nodig hebt

Bij de keuze van de hanglamp is het dus belangrijk om na te denken welke rol de eettafel vervult. Heb je genoeg aan alleen sfeerverlichting of heb je ook feller licht nodig om te kunnen werken? Wanneer de tafel meerdere functies heeft, kun je het beste kiezen voor een dimbare hanglamp. Hiermee kun je de sterkte van de verlichting op ieder moment aanpassen.

Daarnaast kun je de verlichting in de eethoek ook nog aanvullen met andere soorten lampen. Een tafellamp die een gericht deel van de tafel verlicht is ideaal om de krant te lezen. Een grote vloerlamp in de hoek kan weer voor extra sfeerlicht zorgen. De Tafellamp Bolch marmer zwart is ook een leuke eyecatcher om op tafel te zetten. Deze minimalistische tafellamp is bedoeld om gecombineerd te worden met een vintagelichtbron die doet denken aan oude kooldraadlampen: LED-lampen met de charme van vroeger.

Bepaal de juiste hoogte van de lamp boven de tafel

De ideale hoogte van een hanglamp boven de eettafel ligt rond de 60 tot 80 centimeter boven het tafelblad. Echter kan dit per hanglamp verschillen. Houd er in ieder geval rekening mee dat de lamp niet zo hoog hangt dat het licht recht in je ogen schijnt. Daarnaast moet de lamp ook niet te laag hangen waardoor je er niet meer onderdoor kunt kijken. Je wilt de anderen aan tafel immers ook gewoon aan kunnen kijken.

Hanglamp Lampoon heeft vier lampen die met kabels om een metalen buis zijn gewikkeld. Je kunt de hoogte van deze lamp dus heel makkelijk aanpassen door de kabel om en af te wikkelen. Ook kun je een speels effect creëren door de lampen op verschillende hoogtes te hangen.

Kies het juiste formaat 

Een ander punt van aandacht is het formaat van de lamp. De lamp moet namelijk de hele tafel verlichten. Dit lijkt een open deur, maar het komt vaak genoeg voor dat mensen een te kleine of juist een te grote lamp boven de tafel hebben hangen. Hanglamp Nimbus touw zwart is een stijlvolle lamp van zwart touw en is leverbaar in twee kleuren. Deze past dus boven iedere eettafel. Als je een grote eettafel hebt, dan kun je verschillende kleine hanglampen met elkaar combineren voor een gezellige sfeer.

Heb je een ronde tafel? Dan staat een ronde hanglamp hier het mooist boven. Kies dan bijvoorbeeld voor Hanglamp Riet zwart 60cm. In de regel mag de diameter van de lamp maximaal de helft van de tafel zijn. Heeft jouw tafel dus een diameter van 150 cm, kies dan voor een hanglamp die niet breder is dan 75 cm.

  

Wat is jouw stijl?

Een hanglamp vormt een eyecatcher in de eetkamer en moet daarom ook shinen als hij uitstaat. Kies er dus eentje uit die echt uit het oog springt en goed past bij de rest van je interieur.

Hou je van industrieel wonen? Dan is Hanglamp Cubic een mooie toevoeging. Cubic bestaat uit vier lampen in een zilverkleurig metalen frame. Dit zorgt voor een robuuste uitstraling. Hanglamp Mikaela zwart metaal past ook perfect in een industrieel interieur.

Vintage is een stijl die juist nu weer enorm populair is. BePureHome hanglamp Vintage is een lamp die deze sfeer enorm versterkt. Uitgevoerd in grijskleurig glas is deze hanglamp eenvoudig te combineren met andere neutralen kleuren in het interieur.

Hanglamp Sundown is gemaakt van bamboe en heeft daardoor een bohemian uitstraling. Doordat het licht tussen de spijlen doorschijnt, geeft de lamp een bijzondere lichtval in de eetkamer.