Pilling van platweefsel
Pilling of ook wel ‘pluisvorming’ komt hoofdzakelijk voor bij platweefsel. Platweefsel (jacquard) is een traditionele weeftechniek waarbij de garens haaks op elkaar staan. Bij pilling denkt men al snel aan slijtage. Niets is echter minder waar. Pilling door slijtage komt maar zelden voor. In gebruik neemt de kans op pilling zelfs af.

Hoe kan pilling ontstaan?
Bij een nieuw geleverde stof kunnen er nog enkele vezeluiteinden uit de stof steken. Deze kunnen in de knoop raken en een bolletje vormen. Deze vorm van pilling komt maar weinig voor en is simpel te verhelpen door de bolletjes af te scheren met een pluizentondeuse.

Een veel vaker voorkomend geval van pilling is EXTERNE PILLING. Hierbij worden de bolletjes gevormd door externe vezels van bijv. kleding (fleece)plaids, kussens, maar vooral ook HUISSTOF. Externe pilling herken je gemakkelijk aan de afwijkende kleur. Als we afbeelding 1 uitvergroten zien we het bij afbeelding 2 weergegeven beeld. Hier is duidelijk te zien dat de stof zelf onbeschadigd is en dat de pluisvorming een andere kleur heeft. Oorzaak: externe vezels. Een klacht die er op het eerste gezicht (afbeelding 1) zeer ernstig uitziet blijkt dus ongegrond.                                           

Afbeelding 1: Externe pilling Afbeelding 2: Externe vezel Afbeelding 3: Gereinigd met tondeuse
Afbeelding 1: Externe pilling    Afbeelding 2: Externe vezel   Afbeelding 3: Gereinigd met tondeuse

 

Tips ter voorkoming van pillingklachten

  • Regelmatig voorzichtig stofzuigen met het JUISTE hulpstuk.
  • Zet niet teveel druk bij het stofzuigen. U beschadigt anders de vezels.
  • Gebruik GEEN KLEEFROLLER. Deze zet de vezels recht omhoog. 
  • Zorg voor voldoende luchtvochtigheid (40-60%). Een te lage luchtvochtigheid geeft de bekleding een statische lading. Dit trekt huisstof en pluizen aan.
  • Eventuele pluisjes die vast lijken te zitten direct verwijderen met een pluizentondeuse. Deze zijn verkrijgbaar bij onder andere Blokker en online bij Conrad.nl


We zien ook pluizenklachten welke in werkelijkheid ernstige beschadigingen zijn. Stof beschadigd door stofzuigen met een verkeerd hulpstuk ovf veel te veel druk uitoefenen tijdens het stofzuigen. De meeste schade ontstaat bij het verwijderen van huisdierharen uit een platweefsel. Beschadigen zijn geen gegronde klacht. Huisdieren hebben een iets vettige vacht. Uw bank wordt daardoor ook vettig en neemt veel vuil en stof op. Laat huisdieren niet op uw bank.

Pilling klachten zijn in 99% van de gevallen onterecht. Hoe gaat u hier mee om? Verwijder de pluizen met een tondeuse. De tondeuse verwijdert alleen de overtollige vezels en tast de kwaliteit van de stof niet aan. Bij twijfel stuurt u ons duidelijke foto’s toe naar klantenservice@woononline.nl met daarbij uw klantnummer en of ordernummer. Dan zullen wij beoordelen welke pilling er aanwezig is.

(Bron: UrbanSofa)